آش ترخینه دوغ (اراک)




مواد لازم برای 4 تا 6 نفر:

کشک 1 پیمانه

ترخینه دوغ 3 قرص
لوبیا چیتی، نخود، عدس 200 گرم
سبزی آش 500 گرم
نمک، زردچوبه، فلفل ‏سیاه 1 قاشق‏غذاخوری
نعنا داغ، سیرداغ، پیاز داغ 3 قاشق غذاخوری


طرز تهیه:


قرص ترخینه را حدود 2 ساعت در آب خیس کنید. سپس با حبوبات که از قبل خیس نموده‏ اید به همراه 1 لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود.

بعد سبزی را اضافه نموده و پس از چند جوش، نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه نموده و نمک آش را اندازه کنید.
بعد از آن که آش جا افتاده شد آن در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ و پیاز داغ، تزیین کنید.

مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:


بلغور گندم (حلیمی) 1 کیلو

ماست (دوغ) ترش پُرچرب 3 کیلو
نمک 2 قاشق‏غذاخوری
زردچوبه، فلفل سیاه 1 قاشق غذاخوری
کلاله زعفران(پودر نشده) نیم مثقال
پونه خشک 50 گرم

روش تهیه ترخینه دوغ:


ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور می ‏باشد؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست می ‏نمودند و برای فصل ‏های دیگر انبار می‏ کردند. ترخینه را شما نیز می ‏توانید درست کنید:

بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود 6 ساعت خیس کنید.
سپس آب آن را خالی نموده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.
در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه نمایید و بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش نمایید و اجازه دهید تا خنک شود.
سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.
می‏ توان ترخینه ‏ها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.
این قرص‏ ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می ‏کند.
ترخینه به گونه‏ های مختلفی درست می‏ شود، می ‏توان به جای ماست از آب انار استفاده نمود و به همان صورت خشک کرد.
گاهی حبوبات را نیز جداگانه می ‏پزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک می‏ کنند.
ترخینه‏ های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏ ای و در جای خشک و خنک نگه‏ داری نمایید تا کپک نزند.
می ‏توان به ترخینه ی گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.
انرژی کل: 1600 کیلو کالری
ماهنامه ی دنیای تغذیه