ماری آلزایمربیماری آلزایمر شایع ترین نوع دمانس (خردسودگی)، با شروعی تدریجی و پیشرفتی مداوم است که به تدریج حافظه و تواناییهای ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تأثیر قرار می دهد و او در انجام وظایف روزانه زندگی با مشکل مواجه می شود.آسیب شناسی بیماری آلزایمربین سلول های مغزی این بیماران رسوبات پروتئینی به نام پلاک های آمیلوئید ایجاد می گردد. این پلاک ها نه تنها مانع از ارتباط بین سلول های عصبی می شود، بلکه باعث تخریب سلول های اطراف خود نیز می شود. علاوه بر پلاک های آمیلوئید، کلافه های پیچیده دیگری با نام کلافه های نوروفیبریلری در سلول های عصبی مغز به وجود می آید. ازدیاد و رشد این ترکیب نیز باعث معدوم شدن سلول های مغزی می شود. کاهش سطح بعضی از موادشیمیایی که پیام ها را بین سلول های عصبی منتقل می کند نیز باعث از بین رفتن ارتباط بین سلول ها می گردد. تمام این موارد باعث کوچک شدن و آتروفی مغز می شود.روشهای تشخیص بیماری آلزایمر:تشخیص این بیماری توسط پزشک و با بررسی تاریخچه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمانی/ روانی و آزمایش هایی چون، سی تی اسکن، ام آر آی مغز، نوارمغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمون های روانی تست حافظه انجام می پذیرد.عوامل خطرساز در بروز بیماری آلزایمرعوامل خطرساز در بروزبیماری آلزایمر به طور دقیق مشخص نگردیده است. اما در بررسی های صورت گرفته عوامل گوناگونی شناخته شده اند:

اثرات بيماري آلزايمر:
اختلالات شناختی:

a ضعف در حافظه و فراموش نمودن مطالبaاختلال در زبان ( بیان و یا درک کلمات)
aاختلال در تفكر(بروز هذيان، آسیب در تفکر انتزاعی و ..)aناتوانی در قضاوت و استدلالaاختلال در جهتيابي و وقوف به زمان و مكانaاختلال در تصميمگيري و حل مسئلهaاختلال در يادگيري مطالب جدیدaكاهش توجه و تمركزaاختلال خواندن، نوشتن و محاسبهاختلالات خلقی/ روانی:aآشفتگي و بيثباتي خلق و تحريك پذيريaترس و اضطراب، افسردگي و يا دلمردگيaاز دست دادن لذتها وعلائق گذشته،a ضعيف تدریجی عواطفaشكاكي، سوءظن، بدبيني و بياعتماديaبي خوابي و آشفتگي خوابaخنديدن و گريستن يكباره و بيدليلاختلالات رفتاری :

aرفتار آشفته و غیر قابل پیش بینیaبيقراري و پرسهزدن بيهدف و یا بيحركت يكجا نشستنaسرگرداني و خارج شدن از منزل و گم شدنaپرخاشگري و رفتار تهاجمي، لجبازي و مخالفت ورزيaوابستگي شديد به مراقب ( او چون سايه شما میگردد)aغروب زدگي (افزایش بیقراری در هنگام غروب)aبروز رفتارهای وسواس گونهaتكرار يك رفتار يا بیان يك عبارت به صورت مکررaبرداشتن وسايل ديگران، اختلال در رفتارهاي جنسيaتغییر تدریجی شخصيت بیمارaمخفي و انبار نمودن وسايل يا خوراكي ها aكاهش تعادل فيزيكي و مهارتهاي حركتي و هماهنگي ميان آنها در راه رفتن، غذاخوردن، لباس پوشيدن ، ا ستحمامaبروز رفتارهاي بازداري نشده و ناپسند

درمان:به موازات پیشرفت های علم پزشکی و تحقیقات جدید خصوصاً در سال های اخیر چشم اندازهای تازه ای از امید به وجود آمده است. اما در حال حاضر فرآیند درمان بیشتر به معنای جلوگیری از پیشرفت بیماری و کنترل علائم و اختلالات روانی و رفتاری ناشی از آن می باشد.مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست) جهت دریافت درمان دارویی و روانپزشک (اعصاب و روان) جهت کنترل اختلالات رفتاری توصیه می گردد. به علاوه می توان در کنار درمان دارویی از درمانهای تکمیلی و روش های غیردارویی همچون روان درمانی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، هنر درمانی (به ویژه موسیقی، نقاشی)، ماساژدرمانی، رایحه درمانی(عطر اسطوقدوس، پوست لیمو) هومیوپاتی(درمان با داروهای گیاهی) و یا اکسیژن درمانی استفاده نمود.