فعالان حوزه تجهیزات پزشکی در کنگره بینالمللی قلب و عروق بیمارستان رضوی تأکید کردند؛
جای خالی واردات فناوری پزشکی
گروه جامعه/ محبوبه علی پور - این روزها شاهد برگزاری هفتمین کنگره بین المللی قلب وعروق بیمارستان فوق تخصص رضوی هستیم. ..
![]()
نشست علمی که همانند ادوار گذشته با اقبال چشمگیر متخصصان و فعالان عرصه سلامت روبرو شده، البته با این تفاوت که حال و هوای امروز حوزه سلامت نیز بینصیب از روند کاهش فشارهای تحریم نیست. برگزاری این نشستها در شرایط فعلی چه تأثیری بر ورود تجهیزات و فناوری های نوین پزشکی خواهد داشت؟
هموار کردن مسیر ورود تجهیزات پزشکی
سید حسین رشید صالحی، مدیر عامل شرکتی که نمایندگی چندین شرکت خارجی فعال در حوزه سلامت را داراست، میگوید: تحریم در ورود تجهیزات عمده، تأثیر چندانی نداشت، اما در نحوه ورود و نوع خرید این تجهیزات اثرگذار بوده است. چنان که من به عنوان نماینده چندین کمپانی آمریکایی در ارسال پول به این شرکتها با دشواری مواجه بودم که این امر حجم ورود کالا را با محدودیت مواجه میکرد. همچنین با توجه به مشکلات داخلی نیز نمی توانستیم کالاها و تجهیزات روز را به دلیل قیمت گران آن تهیه کنیم.
وی که 18 سال است در این حوزه فعالیت دارد، میافزاید: در کشور ما هر ساله دهها همایش برگزار میشود که تنها دو یا سه مورد کنگره علمی بنام وجود دارد که یکی از آنها را میتوان کنگره بیمارستان رضوی دانست. شرکت ما نیز در دورههای گذشته حضور داشته است، این در حالی است که برخی از میهمانان خارجی که از صاحب نامان عرصه سلامت جهان نیز محسوب میشدند، گاه با تردید در این نشستها شرکت میکردند و حتی به دلیل تبلیغات ناخوشایند، رغبتی به سفر نداشتند. من خودم در مواجهه با این افراد یادآور می شدم که در طی یک سال در جهان و اروپا چند عملیات تروریستی اتفاق میافتد، در حالی که خوشبختانه ما این حوادث را در کشورنداریم. این افراد با ورود به کشور و شرکت در نشستهایی همانند این کنگره، از وضعیت علمی و اجتماعی ما آگاه میشدند و نگاهشان تغییر میکرد. به اعتقاد من، با باز شدن روند روابط با کشورها و تعامل بیشتر، این تبلیغات سوء کمرنگتر خواهد شد. البته این مسأله نیازمند زمان بیشتری است که شاید به دو سال نیز برسد.
فرصتی برای حضور دوباره برندهای معتبر پزشکی
ملیکا پورجمالی، کارشناس ارشد مهندسی پزشکی نیز به گزارشگر ما میگوید: باید توجه داشت طی این سالها تحریم، نقش چندانی بر برگزاری نشستهای علمی و مسافرت صاحبنظران این حوزه نداشت، اما در زمان تشدید تحریمها، برخی برندهای معتبر حوزه تولید تجهیزات پزشکی نمیتوانستند وارد شوند و حتی گاه برای خرید خدمات از این شرکتها باید تا دوسال زمان صرف میشد. بی تردید فضای باز میتواند مشکلات این عرصه را تعدیل کند که نیازمند زمان است تا آثار آن خود را در عرصه سلامت نشان دهد. چنان که با ورود شرکتهای بنام میتوان تجهیزات تولیدی آنها را که در بیمارستانها ایراد داشته و بدون استفاده مانده است، دوباره به کارگرفت.
قطع دست واسطه ها
اردوان اخوان، مدیر فنی یکی از شرکتهای داخلی که نمایندگی یکی از برندهای معتبر را داراست نیز میگوید: بی شک کاهش تحریمها آثار چشمگیری بر حوزه سلامت و ورود فناوری نوین خواهد داشت. روشنترین نمود آن قطع دست واسطه هاست که گاه به طور قاچاق تجهیزات پزشکی را وارد میکردند، به این ترتیب بسیاری از شرکتهای مطرح دراین عرصه به طور مستقیم حضور خواهند داشت .
وی با اشاره به اثرگذاری نشستهای علمی در تعامل بیشتر با صاحبنظران و فعالان عرصه سلامت میافزاید: در این نشستها بیشتر افرادی همانند پروفسور بادونا، رئیس یورواکو - که این دوره در کنگره رضوی حضوردارد – دانش خود را ارایه میکنند که متخصصان داخلی بهره مند میشوند. در مقابل نیز این شخصیتها از ظرفیتها و دانش کشور ما آگاه میشوند که این تعامل دوسویه زمینه ارتباط بیشتر وسپس انتقال فناوری ودانش نوین را فراهم میکند.
اخوان تأکید میکند : دستگاهها وتجهیزات پزشکی هر روزه همسو با رشد دانش پزشکی پیشرفت میکند. در واقع پیشرفت علمی در قالب تجهیز دستگاهها نمود دارد. با ورود تجهیزات پزشکی و آموزش آن، علم پزشکی پیشرفت کرده و تشخیص و ارایه خدمات درمانی اثر گذار خواهد بود.
ضرورت توجه به تولیدات داخلی
براساس آمار موجود، 60 درصد تجهیزات پزشکی ما وارداتی است؛ به راستی چرا؟ اخوان در پاسخ میگوید: امروزه توجه به انتقال فناوری یک ضرورت است، چنان که مدتهاست کشور ما وارد این زمینه شده و درتولید تجهیزات مصرفی حتی از واردات بی نیاز شدیم، اما در تولید تجهیزات پزشکی و درمانی بخصوص «های فناوری» نیاز به تلاش و برنامه ریزی داریم و بویژه در زمینه حمایتهای اقتصادی نیازمند توجه بیشتر دولت در زمینه دریافت تسهیلات هستیم.
پورجمالی نیز میگوید: در حال حاضر بیشتر شرکتها، نمایندگی برندهای معتبر هستند و در زمینه تجهیزات پزشکی، تولید و صادرات نداریم و تولیدات ما در حد کالاهای مصرفی حوزه سلامت است. البته از دلایل ضعف در روند تولید میتوان به وجود قوانین دست وپاگیر اشاره کرد. نکته دیگر نیازمندی به سرمایه های هنگفت است که در اختیار همه افراد و نهادها نیست. مسأله بعدی اینکه طی سالهای اخیر شاهد فشارهای تحریم بر عرصه سلامت بودیم که سبب جلوگیری از انتقال فناوری و واردات مواد اولیه بود که همین امرنقش مؤثری بر کاهش روند تولید داشت.
از چرخه تولید، خارج نشویم
این کارشناس ارشد مهندسی پزشکی تأکید میکند: در کشور ما افراد توانمند و متخصص فراوان هستند، به طور کلی بسیاری از دانشآموختگان کشور برای همین مسأله تربیت شده اند، بنابراین نیازمند حمایت مسؤولان ودولت هستیم و در غیر این صورت کشور ما به سوی یک کشور مصرفی میرود که نه تنها در عرصه تجهیزات پزشکی که در زمینه عادی ترین ابزار زندگی نیز فقط مصرف کننده خواهد بود و این بسیار خطرناک است. این در شرایطی است که درجامعه امروزی، کشوری میتواند نقشآفرینی کند که دستاورد و تولیدی برای ارایه داشته باشد.