این روزها گیاهخواری نهتنها بین بعضی افراد رواج یافته، بلكه بعضی هنرمندان هم از طرفداران پروپاقرص این سبك تغذیهای شدهاند. شهره سلطانی یكی از هنرمندانی است كه از دوران كودكی به گیاهخواری گرایش داشته، در حال حاضر گیاهخوار حرفهای است و البته به قارچ علاقه زیادی دارد. به عقیده او سبزیجات و گیاهان بسیار خوشمزهتر و مفیدتر از فراوردههای گوشتی هستند و میتوان با كمك آنها انواع غذاهای ایرانی و خارجی را طبخ كرد، بدون آنكه كمبود گوشت در این غذاها احساس شود.
غذای مورد علاقه شهره سلطانی هم بشقاب سبزیجات است و وقتی منوی رستوران را باز میكند اول از همه سراغ گزینههای گیاهی مانند بشقاب سبزیجات میرود. او به شما میگوید كه چطور از گیاهخواری لذت ببرید و سبك زندگی سالمتری داشته باشید.
دوست ندارم گوشت حیوانات را بخورم
گذشته از اینكه بسیار به سبزیجات و مزههای متنوعشان علاقه دارم، مخالف گوشتخواری هستم و گوشت هیچ موجود زندهای را نمیخورم. از كودكی خوردن گوشت را بهجز مواقعی كه منع پزشكی داشتم و دكتر تاكید كرده كه پروتئین بدنم را هیچ چیز جز گوشت تامین نمیكند كنار گذاشتم. به دلیل توصیه پزشكی هم با میل و رغبت گوشت نمیخورم و چون دیگر عادت به گوشتخواری ندارم، به عنوان دارو این ماده غذایی را فقط در مواقع لزوم مصرف میكنم.
تنوع غذاهای گیاهی زیاد است
سبزیجات بسیار خوشمزهاند، خواص فراوان و متنوعی دارند و اغلب غذاهایی كه از گیاهان تهیه میشوند كاملا سالم هستند كه برای هر رده سنی مفیدند. خواصی كه در سبزیجات وجود دارد و تنوع غذایی آنها قابل مقایسه با گوشت و فراوردههای آن نیست. شاید بعضی افراد فكر كنند تنوع غذاهای گیاهی كم است اما به هیچ وجه اینطور نیست. من سعی میكنم غذاهای متنوعی با گیاهان طبخ كنم. مثلا بخارپزشان میكنم یا انواع كوكوهای خوشمزه را با آنها درست میكنم.
كلم بروكلی، قارچ، سیبزمینی، گلكلم و. . . را بخارپز كرده و آنها را با كمی روغن زیتون، آبلیمو و پودر آویشن سرور میكنم كه خیلی خوشمزه میشود. گاهی هم انواع سسهای سالم را برای این نوع غذا درست میكنم. مدلهای متنوعی از كوكو مثل كوكو سبزی، سیبزمینی، كدو، نخود و. . . را با سبزیجات و گیاهان میپزم كه خیلی خوشمزه میشوند. گریل بسیاری از سبزیجات هم بسیار لذیذ میشود. میتوانیم از انواع پنیرهای خوشمزه كه این روزها در بازار به راحتی قابل دسترس است برای لذیذ كردن غذاهای گیاهی استفاده كنیم. من در غذاهایم از برنج هم زیاد استفاده میكنم؛ پخت برنج در كنار لوبیا چشمبلبلی، كلم بروكلی یا شوید تركیب خوشمزهای ایجاد میشود.
در هند پخت بعضی غذاهای گیاهی را یاد گرفتم
در فرهنگ ملل مختلف میتوانید غذاهای متنوع و خوشمزه گیاهی را پیدا كنید و اگر روشهای پختشان را یاد بگیرید با غذاهایی مواجه میشوید كه مزهشان فوقالعاده است. وقتی در هند بودم با روش پخت برخی از این غذاها آشنا شدم و وقتی آنها را برای دوستان و اطرافیانم پختم، خیلی دوست داشتند. پایه این غذاها همه گیاهی است و با انواع ادویههای خاص و متنوع مزهدار و لذیذ میشوند.
اهل نوشابههای گازدار نیستم
اصلا نوشابه نمینوشم و اگر بخواهم در كنار غذا نوشیدنی صرف كنم از آب یا نوشیدنیهای ارگانیك مانند آبمیوههای طبیعی، بهارنارنج یا دوغ استفاده میكنم كه این بستگی به غذایی دارد كه پختهام. در كنار بشقاب سبزیجات، دوغ یك نوشیدنی مناسب است. دسر این غذا هم میتواند ماست میوهای باشد كه لذیذ، سالم و كمكالری است. البته دسرهای شیرین هم مكمل خوبی برای بشقاب سبزیجات محسوب میشوند كه چندان مورد علاقه من نیستند.
به ورزش و تغذیه سالم اهمیت میدهم
بسیار به تغذیه سالم اهمیت میدهم. تازه با وجود اینهمه وسواس سال گذشته بیماری سختی گرفتم كه احتیاج به رژیم غذایی دشواری داشت و همچنان این رژیم ادامه دارد.
من هرگز اهل خوردن غذاهای فوری یا پرچرب نبودهام. پیش از بیماریام خیلی اهل ورزش بودم و حتی به اتفاق برخی از دوستانم عضو تیم والیبال هنرمندان بودیم و به شكل مرتب ورزش میكردیم. اسكواش را هم خیلی دوست دارم و در حال حاضر و پس از بهبودی هم این ورزش را دنبال میكنم. البته ما بچههای تئاتر از همان ابتدای كار و دوره آموزش تئاتر، ورزش را شروع میكنیم چون بخشی از یادگیری تئاتر تمرینات بدنی است.
قبلا سواركاری هم كردهام اما از وقتی علاقهام به حیوانات شدت گرفت احساس كردم این ورزش را دوست ندارم چون در آن مجبوریم به اسبها لگام بزنیم كه قطعا باعث اذیتشان میشود. در حال حاضر ترجیح میدهم اسبهای آزاد را ببینم و از دیدنشان در طبیعت لذت ببرم. یكی از آرزوهای من این است كه مردم دنیا به سمت گیاهخواری روی بیاورند.
رژيم شهره سلطاني ايدهآل است
رژيم گياهخواري اگر به شكلي درست و زير نظر متخصص تغذيه با در نظر گرفتن برخي فاكتورها انجام شود، بسيار هم رژيم مناسبي است. به نظر ميرسد رژيم خانم شهره سلطاني بسيار منعطف و مناسب است. او فقط بايد مراقب كمبود ويتامين 12 B خود باشد. كمبود اين ويتامين 5 تا 7 سال بعد از گياهخواري نمود پيدا ميكند و ميتواند موجب كمخوني، اعصاب ضعيف و موارد زيانبار ديگري شود. در حال حاضر دستهاي از گياهخواران هستند كه منعطفترند و ماهي یک تا دو بار هم فرآوردههاي حيواني و گوشتي مصرف ميكنند.
همچنين آمپولي با نامهاي مختلف وجود دارد كه سالانه براي گياهخوارها تزريق ميشود كه در درازمدت با مشكل كمبود ويتامين 12 B مواجه نشوند. كاملا درست است كه تنوع سبزيجات و همينطور تنوع غذاهاي گياهي بسيار بالاست اما گياهخواري صرف به همه افراد توصيه نميشود. خانم سلطاني با توجه به اينكه گفتند از لبنياتي مثل پنير استفاده ميكنند درنتيجه مقداري از ويتامين 12 B ايشان تامين ميشود. چه بهتر كه خانم سلطاني حبوبات را جايگزين گوشت كنند. قارچ بهتنهايي نميتواند جايگزين مناسبي براي گوشت باشد. اگر گاهي براي مهمانهايشان خورش طبخ ميكنند، لوبياهاي داخل خورش را مصرف كنند بسيار عالي است به هر حال آب گوشت هم در اين غذا وجود دارد.
در صورتيكه مصرف همين حبوبات و سويا را افزايش دهند رژيم غذايي ايشان بسيار هم ايدهآل است. مصرف نوشابه به هيچ عنوان و براي هيچ فردي توصيه نميشود كه خدا را شكر خانم سلطاني هم جايگزينهايي مناسب براي اين نوشيدني مضر پيدا كردهاند. نوشابه طول عمر را كاهش ميدهد و منجر به پوكي استخوان ميشود. همچنين خانم سلطاني بايد در نظر داشته باشد كه كالري بيشتري را بايد در روزهايي كه فعاليت بدني دارد و ورزش ميكند دريافت كند. اگر با همان ميزان كالري كه در روزهاي عادي دريافت ميكند به ورزش بپردازد در طولانيمدت با ضعف و كاهش بيش از اندازه وزن مواجه ميشود.
خانوادهام هم گوشت نمیخورند
بااینكه خانوادهام گیاهخوار نیستند اما چندان هم غذاهای گوشتی نمیخورند. بهخاطر همین برای تهیه غذا برای مهمانیها هم معمولا از غذاهای گیاهی استفاده میكنم، البته گاهی هم پیش میآید كه خورشها را برای مهمانان و دوستان با گوشت میپزم ولی خودم گوشتشان را نمیخورم.
قارچ را جایگزین گوشت كردهام
به قارچ علاقه زیادی دارم و از آن به شكل خام و پخته زیاد استفاده میكنم. طعمش را خیلی دوست دارم، مخصوصا پاستای سبزیجات و ماكارونی با قارچ خیلی خوشمزه میشود. درواقع گیاهخوارها میتوانند قارچ را جایگزین گوشت و پروتئینهای گوشتی كنند.