نحوه نگهداری و تکثیر حلزوننام : حلزون
منشا : رودخانه آمازون ، پرو ، اکوادور و کلمبیا
خانواده : Planorbidae
انواع : حلزون سیب ، حلزون سبزی ، حلزون نارنجی و ... .
خصوصیات فیزیکوشیمیایی :
دما : 10-30 درجه سانتیگراد – PH = 6.6-8.4
اندازه : حداکثر قطر آن 5 سانتیمتر است .
تغذیه : خزه ، غذاهای دانه ای ( لوفاک و ... ) ، پروتئین ، گیاهان طبیعی و ... .
تانک مورد نیاز : حداقل 10 لیتر
تشخیص جنسیت : مشخصه ی معینی ندارد ، فقط در شکل زیر تفاوت های حلزون نر ( سمت راست ) با حلزون ماده ( سمت چپ ) نشان داده شده است .
نکته : برخی گونه های حلزون از جمله حلزون قهوه ای و حلزون سبزی دوجنسه بوده و نر و ماده ندارند .
شهرت حلزون ها به سرعت آنها در بلعیدن گیاهان است . البته آنها تخم های ماهی را هم به سرعت می بلعند .
اغلب حلزون ها در ساعات روز پنهان شده و در شب به فعالیت می پردازند ؛ ولی گونه هایی از آنها در روز هم فعالیت می کنند . غذای آنها معمولاً متناسب با نوع و اندازه آنها تعیین می شود ، ولی اغلب از گیاهان ، خزه ها ، جانداران مرده و زایدات غذاهای سایر ماهی ها تغذیه می کنند . بعضی از آنها هم که گوشتخوارند ، تنها ماهی های بسیار کوچک را شکار می کنند .
نکته : حلزون ها را می توان با غذاهای فریز شده مخصوص ماهی ها تغذیه کرد .
رنگ های حلزون ها : معمولاً حلزون ها به رنگ هایی مثل شکلاتی ، قهوه ای ، خاکستری ، قرمز ، نارنجی و ... یافت می شوند که هر رنگ بیانگر نحوه ی زندگی و تولید مثل آنهاست .
حلزون های نارنجی :
در بیش تر آکواریوم ها از این حلزون ها استفاده می شود که بسیار آرام بوده و از غذاهای ماهی ها تغذیه می کنند . آنها هیچ آسیبی به سایر ماهی ها نرسانده و تنها جسد ماهی های بسیار کوچک را می بلعند .
حلزون های قهوه ای :یکی از انگل های آکواریوم محسوب می شود ، بطوریکه با سرعت بسیار زیادی تکثیر می شوند ( بیش از 5 بار تخم ریزی در روز ) و در کمتر از یک ماهی به بلوغ می رسند .
این حلزون ها معمولاً توسط گیاهان طبیعی به تانک ها منتقل می شوند که در کمتر از چند ماه به سرعت تکثیر شده و تمامی فضای تانک شما را اشغال می کنند . آنها علاوه بر خوردن غذای ماهی ها به سرعت از اکسیژن آب می کاهند .
در ضمن بدن آنها بسیار کثیف بوده و سبب بیماری ماهی ها هم خواهد شد .
نحوه ی از بین بردن حلزون های قهوه ای در تانک : ابتدا ماهیتان را به یک تانک مجزا از تانک اصلی انتقال دهید . سپس تمام گیاهان طبیعی موجود در تانک اصلی را دور ریخته ( حلزون های قهوه ای در همه جای گیاهان تخم گذاری می کنند . ) و تمامی وسایل و شن ها را چندین بار با آب داغ و نمک بشویید . پس از این کار 3 تا 5 روز تمامی وسایل ( به خصوص شن ها ) را در مقابل تابش مستقیم آفتاب قرار دهید .
نکته : در صورتی که تانک شما قابل به حمل نمی باشد ، دیواره ی داخلی آن را چندین بار با آب و نمک بشویید و پس از خشک شدن دیواره و اطمینان از عدم وجود تخم حلزون به آن در تانک آب بریزید .
سایر حلزون ها : سایر حلزون های ذکر شده کمتر در آکواریوم استفاده می شوند ، ولی در صورت استفاده هیچ خطری ماهی های شما را از جانب آنها تهدید نخواهد کرد و بسیار آرام و صلحجو هستند .
نحوه تکثیر : به یک جفت حلزون نیاز بوده که پس از بالغ شدن ، بسته به دمای تانک و غذایی که می خورند ، هر چند مدت یک بار ( حداکثر هفته ای یکبار ) تخم ریزی می کنند .
( البته حرکات جفت گیری آنها را در فیلم نمی توان تشخیص داد و احتمال دارد ، یکی از حلزون ها قصد پاک کردن پوسته ی سخت دیگری را داشته باشد . )
معمولاً تخم ها به صورت گرد روی مکان های صاف مثل سنگ ها و دیواره های آکواریوم می چینند و پس از آن ، تخم ها را بارور می کنند . تخم ها نیاز به مراقبت خاصی نداشته و بسته به نوع حلزون پس از 12 تا 48 ساعت به بچه تبدیل می شوند .
در مورد زمان بارداری حلزون ها هم هیچ نشانه ی خاصی وجود ندارد .
تذکر : در صورت علاقه به تکثیر حلزون ها ، نباید ماهی در تانک قرار دهید تا خطری تخم ها را تهدید نکند .
در صورتی که از حلزون ها به درستی مراقبت شود ، 2 تا 3 سال عمر خواهند کرد .