عوارض و خطرات تاتو
هیچ میدانید با تاتو کردن نهتنها پوست، بلکه اندامهای داخلی بدنتان را هم در معرض خطر قرار میدهید؟ تاتو کردن چند سالی است که رایج شده و فقط آقایان طرفدارش نیستند؛ امروزه افراد زیادی را میبینیم که بدون توجه به عوارض آن با نقش و نگارهای مختلف پوستشان را نقاشی کردهاند.
آگاه باشید
شاید در گذشته خالکوبی مخصوص آقایان بوده اما امروزه در کل دنیا، تعداد دختران جوانی که تاتو میکنند، از تعداد پسران بیشتر است و فقط در کانادا بیش از ۶۵ درصد کسانی که زیر سوزن خالکوبی میروند، خانم هستند! دلیلش مهم نیست اما اگر قصد دارید تاتو کنید، حتما قبل از اقدام، اطلاعاتتان را در مورد روش کار، خطرات و عوارض آن کامل کنید و حتی در مورد نحوه پاک کردن تاتو هم مطالعه کنید تا ببینید راه بازگشت دارید یا نه!حداقل آماتوریاش را بیخیال شوید!
کسانی که تاتو را روی پوست شما پیاده میکنند، از دو حال خارج نیستند؛ یا برای این کار تعلیم دیدهاند یا به صورت آماتوری آن را انجام میدهند؛ یعنی فردی که هیچ تخصص و مدرک پزشکی ندارد و با جوهر، شارکول یا حتی خاکستر و با استفاده از سوزن یا یک تیغ نوک تیز زیر پوست شما خط و خال میکوبد! این تاتوها در شرایط غیربهداشتی و با مواد نامناسب انجام میگیرند و احتمال بروز یا انتقال عفونتشان بسیار بالاست.
تاتوی استریل لطفا!
تاتو کردن از لحاظ پزشکی یک عمل تهاجمی محسوب میشود که در آن پوست- که سد دفاعی بدن است- سوراخ میشود و مواد خارجی با خون و سایر ترشحات و اعضای داخلی بدن در تماس قرار میگیرد! پس رعایت بهداشت در محل انجام تاتو بسیار مهم است و خودتان هم باید در شرایط کاملا استریل باشید. در ضمن، محلی که در آن تاتو انجام میگیرد، حتما باید پروانه معتبر بهداشتی و مدرک معتبر دانشگاهی داشته و مطمئن باشد. همچنین وسایلی که برای شما به کار گرفته میشوند، باید کاملا استریل یک بار مصرف باشند. ۲۴ ساعت قبل از تاتو کردن آسپرین یا داروهای ضد لخته شدن خون (مثل وارفارین) مصرف نکنید. در ضمن اگر دچار بیماری عفونی، حتی سرماخوردگی و آنفلوآنزا هستید، بهتر است چند روز تاتو کردن را به تعویق بیندازید. تاکید میکنیم که حتما از استریل بودن وسایل تاتو، از شستوشوی کامل دستهای فرد خالکوب گرفته تا استفاده او از دستکش ضدعفونی مطمئن شوید؛ چرا که امکان دارد بیماریهای بسیار خطرناک از فردی که تاتو را برای شما انجام میدهد و مسائل بهداشتی لازم را رعایت نمیکند، به شما منتقل شود. غیر از فرد تاتوکننده، موضع تاتو روی بدن شما هم حتما باید تمیز و ضدعفونی شده باشد. در نهایت بعد از اتمام خالکوبی هم اقدامات لازم از جمله مصرف آنتیبیوتیک به صورت موضعی یا خوراکی را حتما انجام دهید تا خطر بروز عفونت و. . . را به حداقل برسانید.
در شرایط ایدهآل هم خطرناک است
خالکوبی در هر مکان و شرایطی، حتی توسط ماهرترین افراد و در بیخطرترین نقاط بدن هم که انجام شود، باز خطر عفونت وجود دارد و خطرناکترین بیماری عفونی که ممکن است با تاتو منتقل شود، ایدز و هپاتیت c است. البته عفونتهای دیگری مثل عفونت پوستی با میکروب استافیلوکوک یا «mrsa» و حتی عفونت عمقی بدن هم ممکن است پس از تاتو کردن رخ بدهد.
منم که حساس!
بعضیها به مواد و رنگهای تاتو حساسیت دارند و واکنش آلرژیک خفیف یا شدید بعد از تاتو کردن در بدنشان بروز میکند. سادهترین واکنشها، حساسیتهای پوستی موضعی است که معمولا خود به خود بعد از چند روز برطرف میشوند اما مطالعات دانشمندان نشان داده موادی که برای ایجاد رنگ قرمز در تاتو استفاده میشود، بیش از سایر مواد حساسیتزا هستند. همچنین موارد شدیدی از واکنشهای آلرژیک در تاتوی لبها گزارش شده است. بعضیها حتی به فلز دستگاه تاتو هم حساسیت نشان میدهند!
تاتو پاک هم میشود؟!
تاتو، مخصوصا اگر فقط به رنگ مشکی باشد، قابل پاک شدن است اما گاهی بعد از پاک کردن تاتو، حالت پوست و شکل آن تغییر میکند.سه راه عمده برای پاک کردن تاتو وجود دارد:بریدن پوست ناحیه تاتو، درم ابریژن (پاک کردن نقش و نگار با ابزار مخصوص) و پاک کردن با لیزر.امروزه بیشتر متخصصان پوست از لیزر برای این کار استفاده میکنند چراکه روش درم ابریژن، معمولا به چند جلسه درمان نیاز دارد و در نهایت جای زخم روی پوست میماند. فقط یادتان باشد با لیزر هم نمیتوان تاتو را به صورت کامل پاک کرد!
باز هم حساسیت…
اگر دوست دارید بدانید لیزر چطور تاتو را پاک میکند، باید بگوییم در روش استفاده از لیزر، نور لیزر دانههای رنگی و پیگمانهای رنگی را میشکند و به ذرات کوچکتر تبدیل میکند تا به مرور زمان از بدن دفع شوند. پوست ناحیه تاتو شده پس از لیزر ممکن است کاملا سفید شود اما با گذشت چند روز، رنگ پوست به حالت طبیعی بازمیگردد. با این حال، استفاده از لیزر همیشه هم بیخطر نیست و در عین حال احتمال بروز واکنشهای آلرژیک را بیشتر میکند. در برخی موارد دیده شده که پس از لیزر کردن، در محل تاتو جوشهای آلرژیک و حتی کهیرهای بزرگ بروز کرده که البته با انجام مراقبتهای لازم از پوست، این حالتها برطرف میشود.
موقتش هم خطرناک است
خیلیها وقتی در مورد عوارض خطرناک تاتو و خالکوبی میشنوند، از خیر این کار میگذرند اما بعضیهای دیگر که اصرار به انجام این کار دارند، ممکن است به دنبال راهحلی جایگزین، به روش«تاتوی موقتی» روی بیاورند. کسانی که در حوزه تاتو و خالکوبی فعالیت میکنند، ادعا میکنند تاتوهای موقتی هیچ خطری ندارند اما تاکنون موارد زیادی از بروز واکنشهای آلرژیک و حتی بروز عفونت در تاتوهای موقت گزارش شده است. یک نکته بسیار مهم دیگر هم وجود دارد که اگر طالب تاتو هستید، هرگز فراموشش نکنید؛ هیچ وقت از رنگهای موسوم به «حنای سیاه» و «حنای آبی» استفاده نکنید؛ حتی برای تاتوهای موقت! به گزارش سازمان«fda» ، حنا به عنوان رنگدهنده موی سر بیضرر است اما برای استفاده به عنوان رنگ در تاتو کردن خطرناک ارزیابی شده چراکه احتمال واکنشهای حساسیتی خیلی شدید به این ماده وجود دارد.
همه عوارض تاتو
پیش از آنکه از عوارض تاتو بگوییم از پشیمانیهایی باید صحبت کنیم که بعد از تاتو سراغ افراد میآید. بسیاری از افرادی که تاتو را تجربه میکنند، چه آنها که به خاطر ریزش ابرو سراغ این کار میروند و چه آنها که تاتو را صرفا برای زیبایی تجربه میکنند، بعد از مدتی از آن خسته میشوند و به دنبال راهکاری برای پاک کردن و محو کردن آن میگردند. راهکارهایی که علاوه بر هزینه هر کدام دردسرهای خاص خودش را دارد. از اینکه بگذریم آلرژی، ابتلا به عفونتها و تحریکات پوستی نیز از جمله مواردی است که ممکن است افراد بعد از تاتو تجربه کنند. این آلرژیها گاهی با خارش و علائم قرمزی پوست همراه است و با التهاب در ناحیه تاتو آغاز میشود که به دلیل ورود ماده خارجی به بدن است. گاهی بدن در برابر جسم خارجی که مواد رنگی تاتو است، از خود واکنش نشان میدهد. در این شرایط سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با جسم خارجی آماده فعالیت میشود. علاوه بر این سوزنهایی که برای تاتو استفاده میشود، در صورتی که استریل نباشند یا بهداشت حین اجرای کار رعایت نشود، احتمال ابتلا به بیماریهایی نظیر هپاتیت و ایدز فراهم میشود که میتواند برای همیشه فرد را دچار بحران کند.